Bulevar Arsenija Čarnojevića 166,
Novi Beograd

Pozovite nas za konsultacije
011 40 64 100
061 66 31 555

SISTEMI ZAŠTITE

Kamere za vizuelnu inspekciju

MENI

KAMERE ZA VIZUELNU INSPEKCIJU PROIZVODA

Potrebe za brzom obradom slike proizvoda koji se kreću proizvodnom trakom nameće upotrebu, brzih industrijskih kamera sa tehnologijom globalne ekspozicije i velikim brojem frejmova u sekundi, kako bi se obezbedila akvizicija i obrada slike u realnom vremenu.

INTERFEJS ZA POVEZIVANJE

Kamere izrađene za primenu u mašinskoj viziji se izrađuju sa GigE mrežnim priključkom, USB priključkom ili čak u nekim slučajevima PciE priključkom sa mogućnošću priključenja direktno na matičnu ploču računara za obradu slike.

EKSPOZICIJA

Tehnologija globalne ekspozicije odnosi se na čitanje piksela sa optičkog čipa kamere. Kako uobičajene kamere koje se koriste za video nadzor, naprimer koriste tehnologiju čitanja red po red, kamera sa globalnom ekspozicijom čita sve piksele optičkog čipa u istom trenutku. Ovim je omogućena brza ekspozicija bez pojave duhova i distorzije slike, usled kretanja komada na traci.

OSVETLJENJE

Naravno da je uz ovakvu tehnologiju potrebno jako osvetljenje, koje u prvom redu mora biti sinhronizovano sa vremenom ekspozicije kamere. Standardne vrste stalnog osvetljenja, kao što su LED reflektori i svetiljke ne pomažu iz razloga što je frekvencija struje iz mreže 60 Hz, što stvara talase u intenzitetu osvetljenja jer je trajanje ekspozicije nekoliko niljada puta manje. U ovim slučajevima je najpovoljnije koristiti LED blic koji omogućava konzistentno osvetljenje dovoljnog intenziteta i trajanja kao i vreme ekspozicije. Ovakav način osvetljavanja štedi LED svetlo jer su u pitanju kratki pulsevi koji u ukupnom zbiru čine malo vremensko iskorišćenje osvetljenja, što štedi osvetljenje.

OBJEKTIVI

U zavisnosti od veličine detalja, kao i samog kadra kamere, potrebno je izabrati objektiv sa odgovarajućom fokalnom dužinom. U najčešćoj ponudi non-distortion objektivi, koji sprečavaju distorziju slike, pogotovo u njenim ugaonim delovima. Takođe veoma važan parametar pri izboru objektiva je i rezolucija koju podržava, koju biramo u zavisnosti od rezolucije kamere.

FILTERI

Česta neželjena pojava kod sistema vizuelne inspekcije proizvoda je pojava odsjaja na predmetima sa glatkim površinama. U ovim slučajevima može se koristiti polarizacioni filter za suzbijanje ove pojave. Takođe je moguće i filtrirati boje i izdvojiti određene delove spektra u kojima je greška najizraženija. Ovakvi nastavci za objektive se prodaju opciono, u zavisnosti od konkretnih potreba.

Sigurnost vaše porodice nema cenu!

Sigurnosni sistemi za Vaš dom i poslovni prostor

Sigurnosni sistemi

10 godina sa Vama!