Bulevar Arsenija Čarnojevića 166,
Novi Beograd

Pozovite nas za konsultacije
011 40 64 100
061 66 31 555

BLOG

Kako sistem kontrole pristupa može imati koristi za poslovanje?

BLOG

22.06.2020

Kako sistem kontrole pristupa može imati koristi za poslovanje?

Sigurnost i dalje ostaje ključna komponenta u svim domenima poslovanja i predstavlja brigu mnogih industrijskih kompanija, najviše u pogledu kontrole pristupa. Glavni prioriteti su zaštita zaposlenih, opreme i informacija. Preduzeća širom sveta traže nove tehnologije koje bi im pomogle da obezbede zaštitu osetljivih podataka. Međutim, pružanje jednostavnog i lakog ulaska u poslovni objekat zaposlenima, posetiocima i trećim licima je neminovno, ali istovremeno stvara i rizik. U kontekstu sa tim, postavlja se pitanje kako omogućiti lakoću pristupa svim neophodnim licima u cilju uspešnog poslovanja, a istovremeno obezbediti sigurnost prilikom ulaska istih, štiteći krucijalne vrednosti kompanije.

 

Zašto je važno instalirati sistem kontrole pristupa u poslovnom objektu?

 

U prošlosti je većina preduzeća koristila “tradicionalne” sisteme pristupa – zaključavanje objekata ključevima. Iako ovaj metod pristupa danas nije stran malim preduzećima, često se ne pokazuje korisnim za veće kompanije. Zaposleni često mogu izgubiti ključeve ili napraviti duplikate ključeva kompanije, što dodatno stvara rizik i potencijalno ugrožava bezbednost lica, objekata i poslovanje, a neretko su tu i nepotrebni finansijski izdaci kao prateća posledica. Jedno od najboljih rešenja za ovo pitanje je efikasan sistem kontrole pristupa.

 

Sistemi kontrole pristupa uključuju:

  • čip kartice;
  • pin kodove;
  • biometrijske skenere;
  • alarme i
  • sisteme video nadzora.

Elektronski sistem za kontrolu pristupa omogućava osobi sa odgovarajućim odobrenjem pristup određenim delovima zgrade. Ovakvi visokokvalitetni bezbednosni pristupni sistemi sprečavaju ulaz nepoželjnih lica - uljeza. Na taj način, smanjuje se rastuća problematika neovlašćenog ulaza i pristupa vrednim kancelarijskim uređajima, poverljivim informacijama ili nanošenju fizičkih oštećenja, uništenja istih i samog objekta.

 

Odgovornost za bezbednost

 

Sistemi kontrole pristupa pokazali su se kao izuzetno efikasni sigurnosni instrumenti koji kompanijama pružaju uvid u tačno vreme ulaska ili izlaska zaposlenih i posetilaca, što predstavlja veliko olakšanje menadžerima u slučaju potencijalnih problema, sporova ili odavanja podataka. Prilikom vanrednih situacija, sistemi za kontrolu pristupa olakšavaju zaključavanje i mogu ograničiti kretanje kroz zgradu.

 

Upućeni ste u to ko ulazi ili izlazi iz zgrade

 

Još jedan razlog zbog kog su sistemi za kontrolu pristupa izuzetno efikasni za poslovanje je lakoća pristupa objektu osobama koje imaju odgovarajuću dozvolu. Takođe u cilju kretanja zaposlenih kroz objekat i ulaz u poslovnu zgradu, zaposleni mogu koristiti značke sa ugrađenom bežičnom tehnologijom ili bezbednosnim kodovima.

 

Kontrola i upravljanje internim okruženjem

 

Preduzeća takođe smatraju da su sistemi za kontrolu pristupa korisni kada je u pitanju ušteda vremena, energije i novca. Da li ste se pitali kako bi bilo sjajno kada bi kompanija mogla da integriše sistem osvetljenja i grejanja/hlađenja zgrade u odnosu na trenutno kretanje i pozicioniranost zaposlenih? Upravo tu integraciju omogućava sistem kontrole pristupa. Tehnologijom se obaveštavaju sistemi koji delovi zgrade trebaju biti pokriveni osvetljenjem ili podešavanjem adekvatne temperature u bilo kom trenutku.

 

Sprečavanje pristupa i odavanja osetljivih podataka

 

Kompanije će takođe pronaći efikasnije upravljanje bazama podataka putem sistema kontrole pristupa, jer ključna kartica može zaposlenima dozvoliti ili blokirati pristup određenim računarima koji su povezani na kompanijsku mrežu bez instaliranja posebnog softvera. Oni takođe mogu sprečiti neovlašćena lica ili hakere da dobiju pristup poverljivim informacijama.

 

Povećanje sigurnosti i produktivnosti

 

Kada je u pitanju poslovna sigurnost, situacija je prilično jasna - informacije moraju biti sigurne. Instaliranje sistema za kontrolu pristupa u raznim segmentima poslovanja, ne samo da pruža osećaj spokojstva, već pruža i sigurnost prostora kompanije i zaposlenih, što povlači i finansijsku uštedu. Sve kompanije su ranjive na krađe i pljačke, ali postavljanje sistema za kontrolu pristupa pokazaće se izuzetno korisnim za sva preduzeća. Sistemi kontrole pristupa pomoći će održavanju sigurnosti tako što se određenim zaposlenima odobri pristup na određenoj lokaciji.

 

*** Ulaganje u bezbednost znači ulaganje u napredak kompanije! ***


NAJČITANIJE

21.02.2020

IP kamere

TAGOVI

Sigurnost vaše porodice nema cenu!

Sigurnosni sistemi za Vaš dom i poslovni prostor

Sigurnosni sistemi

10 godina sa Vama!