Bulevar Arsenija Čarnojevića 166,
Novi Beograd

Pozovite nas za konsultacije
011 40 64 100
061 66 31 555

BLOG

Detektori dima i ugljen-monoksida

BLOG

21.03.2020

Detektori dima i ugljen-monoksida

Dimni senzor je specijalni uređaj koji identifikuje dim i upozorava na ranu fazu požara zvučnim alarmom. Ovi senzori se koriste uglavnom u sprezi sa protivpožarnim sistemima ili alarmnim sistemima.

 

Detektor ugljen-monoksida je elektronski uređaj sa senzorom koji upozorava na smrtonosni ugljen-monoksid, nevidljivi i bez mirisni i bez ukusni gas poznatiji kao nevidljivi tihi ubica. Za razliku od dimnog senzora, detektor ugljen-ugljen monoksida ne traži naznake vatre, nego meri nivo ugljen-monoksida i upozorava na moguće trovanje istim. Trovanje može nastati uzrokom izliva gasa, goriva, benzina ili nedovršenog sagorevanja drveta, itd.

 

Senzor dima i detektor ugljen-monoksida su uređaji bez kojih se ne može ukoliko želite da se zaštitite od vatre i gušenja.

 

Koji su tipovi detektora dima i ugljen-monoksida?

Detektori dima mogu biti fotoelektrični ili jonizacija. Ovi drugi su najbolji kod uočavanja brzo gorućih požara, dok fotoelektrični mogu da detektuju pritajene požare. Zbog sigurnosnih razloga, preporučuje se instaliranje različitih tipova dimnih senzora u kući ili štićenom prostoru. Alternativno, može se uzeti dualni alarmni senzor koji uključuje i jonizaciju i fotoelektrične senzore.

 

Zaključak

U zavisnosti od veličine vašeg doma, budžeta i potreba, postoji širok izbor požarnih alarmnih sistema od kojih može da se izabere. Za poboljšanu zaštitu treba instalirati i dimne i ugljen-monoksid senzore. Ako se koriste bežični senzori, treba voditi računa da uvek imaju baterije i da su u funkciji, zato što nekad život zavisi od ovog malog uređaja.

 

Ako imate bilo kakva pitanja o detektorima dima i detektorima gasova, slobodno nas kontaktirajte.


NAJČITANIJE

21.02.2020

IP kamere

TAGOVI

Sigurnost vaše porodice nema cenu!

Sigurnosni sistemi za Vaš dom i poslovni prostor

Sigurnosni sistemi

10 godina sa Vama!