Španskih boraca 24b,
Novi Beograd

Pozovite nas za konsultacije
011 40 64 100

BLOG

IP kamere

BLOG

21.02.2020

IP kamere

Šta je IP kamera?

 

IP Kamera je tip digitalne kamere koja se koristi za video nadzor privatnih i poslovnih objekata. IP kamere koriste IP (internet protokol) za prenos i kontrolu podataka i slike preko mreže putem rutera ili sviča, pa se iz tog razloga često nazivaju  mrežnim ili ti „LAN“ kamerama. IP kamere trenutno predstavljaju sam vrh u  industriji sistema video nadzora .Ovakav razvoj sistema video nadzora omogućava korisnicima da svoje objekte pod nadzorom prate pomoću internet mreže sa udaljenih lokacija preko svojih računara, mobilnih telefona, tableta.

 

Sistem IP video nadzora

 

Da bi se nazvao sistemom, IP video nadzor mora imati barem jednu IP kameru, snimač (NVR), hard disk za čuvanje snimaka, monitor za reprodukciju video signala (često snimljenog), softver za skladištenje i navigaciju kroz korišćeni sistem, i kablove pomoću kojih je IP kamera povezana sa snimačem. Kod ovako konfigurisanog sistema IP video nadzor moguće je i gledati snimljene događaje i uživo snimke.

 

Istorija

 

Prva centralizovana IP kamera – „Axis Neteye 200“ je puštena u promet 1996-te godine od strane Axis Komunikacija (Axis Communications) i proizvedena je od strane tima sastavljenog od Martin Gren-a i Karl-Axel Alm-a. Neteye 200 je početno korišćena da prati promene u moru da li se izliva nafta i da snima dva puta dnevno preko web interfejsa. Stiv Vozniak iz Apple-a je naručio dva originalna Neteye-a. Kamera je poprimila nekoliko industrijskih nagrada, delimično zbog  web server koji je ugradjen u kameri. Iako promovisana kao kamera koja ima direktan pristup bilo gde ima internet konekcija kamera nije mogla da prikazuje uživo  snimke, nego je bila limitirana na „snapshot“ sliku svaki put kada je kameri pristupljeno. U vreme kada je kamera puštena u prodaju, smatrano je da kamera nije sposobna da funkcioniše kao kamera pokreta, zbog zahteva potrebnog za protok, koji je u datom vremenu smatran ogromnim, tako da je zbog toga primarno ciljana za turističku industriju. Dok su reklamirali Neteye, Axis je shvatio da se potrošačima sviđa proizvod, ali das u mnogi i dalje imali analogne sisteme. To je značilo da nisu mogli da zamene nihove sisteme sa Neteye. Onda je Axis 1998 dalje produžio mogućnost IP konekcije dalje tako što je napravio prvi video koder. Ovo je bila ogromna prekretnica jer je dozvolila integraciju postojećih analognih CCTV sistema sa novom IP tehnologijom. Axis je onda napravio još jedan korak napred investirajući u svoj prvi video čip ARTPEC-1, kako bi osigurao da njihov prvi mrežni video proizvod nema slabe performance. Prva decentralizovana kamerana je izbačena 1999 od strane „Mobotix“-a. Linuks sistem kamere se sastojao od videa, alarma i funkcije upravljanja snimanjem. Prva IP kamera sa integrisanom analitikom video sadržaja (VCA) je izbačena 2005 godine od strane „intellio“-a. Ova kamera je mogla da otkrije broj različitih događaja, na primer da li je objekat ukraden, da li je čovek prešao liniju, da li je čovek ušao u predefinisanu zonu ili da li auto ide u pogrešnom smeru.

 

kamere

 

Video Standardi

 

Većina video sistema koristi RTSP (Real-Time Streaming Protocol) da kontroliše i uspostavi audio i video protoke. Protok podataka je dostavljen pomoću RTP-a (Real-Time Transport Protocol). RTP nudi različite vrste mehanizama dostavljanja kako bi podržao različite mrežne konfiguracije i zahteve.  Mnogi NVR-ovi podržavaju integraciju kamere direktno kroz RTSP kao posledičnu opciju ako naprednije integracije nisu dostupne. Prošle generacije analognih CCTV kamera koriste već  uspostavljene  televizijske formate emitovanja (Common Intermediate Forma (CIF), NTSC, PAL, and SECAM). IP kamere se mogu razlikovate jedne od drugih po funkcijama, karakteristikama, šemama video šifrovanja, dostupnim mrežnim protokolima i „API“-ju za upravljanje video softverom. IP kamere su dostupne u rezolucijama od 0.3 (VGA rezolucija) do 29 megapiksela. Od dvehiljadite godine je pomak u potrošačkom tv biznisu ka rezolucijama visoke definicije (HD – high definition) kao sto su „full HD“ (1080p), 4K rezolucija (Ultra-HD) i 16:9 „widescreen“ format. Da bi se rešili problemi standardizacije video nadzor, oformljene su dve industrijske grupe dvehiljade osme godine: ONVIF(Open Network Video Interface) i PSIA (Physical Security Interoperability). PSIA je osnovana od strane članica 20 kompanija uključujući Honeywell, GE Security, i CISCO, dok je ONVIF osnovana od strane Axis Communications, Bosch, i Sony. Svaka grupa ima brojne članove. Kamere i hardver za snimanje koji funkcioniše pod istim standardom može raditi međusobno. PSIA ima širok fokus i njene specifikacije pokrivaju IP media uređaje (IPMD) za IP kamere, snimanje i upravljanje podacima za snimače, video analitiku i kontrolno područje za control pristupa i protiv-uljezne sisteme. ONVIF je otvorena industrija koja promoviše unpaređenje standard za IP bazirane fizičke sigurnosne proizvode. Od aprila 2014 ONVIF vebsajt ima listu od preko 2800 kamera.

 

Potencijalne mane IP kamera

 

Prosečna veća cena po komadu kamere

Čuvanje podataka – potrebni hard diskovi većeg kapaciteta – što veća rezolucija snimka, veći kapacitet potreban.

Današnje IP kamere su svetlosne godine ispred njihovih analognih predhodnika. Ne samo da su mnogo bolje u vidu rezolucije, sposobnošću pod slabim svetlom, nego i po načinu postavljanja i instalaciji. Alati i tehnologija poput PoE, spoljnih instalacija, podešavanja sa udaljenosti su u velikoj meri uprostili instalaciju. Danas možete naći sisteme sa više od 10 000 IP kamera integrisanih u jedan sistem video nadora  Ovaj sistem prilagodljivosti i i lake integracije sa drugim sistemima kao što je kontrola pristupa je moguća jedino korišćenjem IP tehnologije.

 

Naša firma radi uglavnom radi sa HIKVISION brendom koji je jedan od najboljih u ovoj oblasti.

 


NAJČITANIJE

TAGOVI

Sigurnost vaše porodice nema cenu!

Sigurnosni sistemi za Vaš dom i poslovni prostor

Sigurnosni sistemi

10 godina sa Vama!