Bulevar Arsenija Čarnojevića 166,
Novi Beograd

Pozovite nas za konsultacije
011 40 64 100
061 66 31 555

BLOG

Alarmni senzori pokreta

BLOG

20.02.2020

Alarmni senzori pokreta

Šta je alarmni senzor pokreta?

Alarmni senzor pokreta je alarmni uređaj koji koristi optičku, mikrotalasnu ili akustičnu senzornu tehnologiju da detektuje pokret u objektu pod zaštitom i obavesti da li postoje fizička kretanja. Alarmni senzor je deo alarmnog sistema koji radi u sprezi sa ostalim elementima alarmnog sistema. Alarmni senzor služi kao "oči" i "uši" alarmnog sistema . 

Koji su različiti tipovi senzora pokreta?

Klasičan način kategorizacije senzora pokreta je korišćenjem prijemnih i transfernih detekcionih mehanizama kao kriterijuma.

Pasivni senzori pokreta su bazirani na infracrvenoj tehnologiji i samo prate pokrete pasivnom detekcijom toplote.

Aktivni senzori pokreta su bazirani na radar tehonologiji. Funkcionišu tako što šalju i primaju radio talase koji se se odbijaju kada nalete na kretajući objekat, tj. rade po principu bumeranga.

Kombinovani senzori pokreta koriste nekoliko tehnologija, ali ne pronalaze upotrebu u svim oblastima. Neki rade bolje spolja od drugih, dok su neki bolji za unutrašnje korišnjenje i obrnuto.

 

Kategorizacija alarmnih senzora:

  • Pasivni infracrveni senzori (PIR)
  • Aktivni infracrveni senzori
  • Mikrotalasni alarmni senzori
  • Ultrasonični senzori (detektori)
  • Tomografski senzor pokreta

 

Kako rade napomenuti senzori pokreta?

  1. Pasivni infracrveni alarmni senzori pokreta detektuju telesnu temperaturu objekta u pokretu. Kada je sistem kontrole pristupa aktivan, može da detektuje temperaturu kože i telesnu radijaciju koja se razlikuje od beživotnih objekata u pozadini. Pasivna tehnologija u infracrvenim senzorima radi kao zaštitna mreža oko prostora koja je aktivirana, kada je temperaturna granica pređena. Odlično su rešenje za obezbeđivanje unutrašnjih prostora.
  2. Aktivni infracrveni alarmni senzori pokreta emituju električne signale koji se konektuju na svetlosni senzor (detektor). Kada je električni zrak presečen od strane nekog pokreta, okida se alarm, a samim tim i alarmna sirena. Ovakvi alarmni sistemi bolje rade spolja.
  3. Mikrotalasni alarmni senzori emituju mikrotalasne pulseve koji mogu da pokriju veće prostore u odnosu na infracrvenu tehnologiju, tako vršeći procenu odbijanja pulseva u odnosu na objekte u pokretu.
  4. Ultrasonični senzori pokreta koriste oba moda, aktivni i pasivni. Koriste zvučne talase visokih frekvencija koji idu nazad do transmitera koji se tako ne prekidaju, osim u slučaju upada uljeza, kada se alarm aktivira u vidu zvuka zujanja.
  5. Tomografski senzori pokreta se koriste u više čvorova „mesh“ mreže, tako predstavljajući adekvatno rešenje za objekte i prostore velikih površina. Tomografski senzori pokreta imaju mogućnost prolaska kroz zidove i druge fizičke prepreke.


NAJČITANIJE

21.02.2020

IP kamere

TAGOVI

Sigurnost vaše porodice nema cenu!

Sigurnosni sistemi za Vaš dom i poslovni prostor

Sigurnosni sistemi

10 godina sa Vama!